ΈΦΟΔΟΣ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ "ΣΩΤΗΡΙΑ" ΤΗΣ ΔΕΗ!
- Φιλοξενία άρθρων
- Εμφανίσεις: 3242
Κωτίδης Νικόλαος
21-05-2021
Την Παρασκευή 4/6 η ΔΕΗ έχει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και η επίσημη αιτιολογία, όπως προβάλλεται στα δημοσιεύματα, είναι η τροποποίηση άρθρων του καταστατικού για εναρμόνιση με το ν.4706/2020 και τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης. Δίπλα στο θέμα αυτό ωστόσο έχουν "κολλήσει" κι άλλα δυο θέματα: η πολιτική καταλληλότητας των μελών του ΔΣ σύμφωνα με το ν. 4706/2020 και, εδώ είναι το ζουμί, η έγκριση νέας πολιτικής αποδοχών.
Όσοι δουν το "νέα πολιτική αποδοχών" ίσως νομίσουν πως αφορά το σύνολο του προσωπικού, αλλά θα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος! Η "νέα πολιτική αποδοχών" αφορά τα πακέτα που θα ξεκοκαλίσουν τα στελέχη, τα golden boys που επέλεξε η ΝΔ, με πρώτο και καλύτερο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο!
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι σχετικές "Επεξηγήσεις" της ΔΕΗ, οι 200 χιλιάδες μικτά, που παίρνει ο Διευθύνων Σύμβουλος, δεν είναι αρκετά, και με τη "νέα πολιτική αποδοχών" πρέπει να περάσει τα 300 χιλιάρικα, που έπαιρνε, προ χρεοκοπίας, ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ. Εκείνος ήταν βέβαια διεθνώς καταξιωμένος μάνατζερ, δεν τον έψαξε το κόμμα στα Βαλκάνια, για να τον φέρει ν' αλλάξει το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο επιχείρησης της χώρας. Γι' αυτό και στην τωρινή συγκυρία η αύξηση αποδοχών θα έχει τη μορφή μπόνους.
Το κάλυμμα σοβαροφάνειας της "νέας πολιτικής αποδοχών" είναι ο ορισμός "οικονομικών στόχων", με βάση τους οποίους θα πέσει το παραδάκι στα στελέχη: "ενδεικτικά και όχι περιοριστικά" μπορεί να είναι το ...
EBITDA, (κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων, για τα οποία κατά κανόνα υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα κυμανθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια), το ΕΒΙΤ (λειτουργικά κέρδη/ζημιές), οι ταμειακές ροές από λειτουργική δραστηριότητα, ο καθαρός δανεισμός, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, κλπ. Αλλά, μάλλον ξέχασαν να βάλουν στους οικονομικούς στόχους τη μείωση των ανείσπρακτων οφειλών, τα φέσια που έχει μαζέψει η ΔΕΗ ακόμα απ' την εποχή που ο Βενιζέλος είχε τη φαεινή ιδέα να ενσωματώσει το ΕΕΤΗΔΕ (τώρα λέγεται ΕΝΦΙΑ) στους λογαριασμούς του ρεύματος. Απλά περιορίστηκαν να τη βάλουν στους "στρατηγικούς" στόχους.
Ωστόσο, για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν μόλις το φθινόπωρο του 2019 που η κυβέρνηση μας πιπίλιζε το μυαλό πως η ΔΕΗ "χρειαζόταν σωτηρία απ' τη χρεοκοπία".
Για να "σωθεί" η ΔΕΗ χρειαζόταν ένα πακετάκι 500 εκατομμυρίων, που περιελάμβανε αυξήσεις στην κιλοβατώρα από 16,4 έως 19,4% και μείωση της έκπτωσης συνέπειας απ' το 10% στο 5%, ενώ οι καταναλωτές δεν ωφελήθηκαν από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6%, που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε θεσπίστηκε επίσης ρήτρα CO2 στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης, ρήτρα που θα τη νιώσουμε πολύ σύντομα στους λογαριασμούς.
Τα golden boys της ΝΔ στη ΔΕΗ είδαν μαζεμένο παραδάκι απ' το πακέτο "σωτηρίας" κι ετοιμάζουν τα κουτάλια! Η "νέα πολιτική αποδοχών" θα ισχύσει αναδρομικά για το 2020! Η νοοτροπία που μας χρεοκόπησε την προηγούμενη δεκαετία δεν εξαφανίστηκε ποτέ απ' την παράταξη που δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική της και που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αέναη λεηλασία του δημόσιου χρήματος.
Πλειοψηφών μέτοχος στη ΔΕΗ είναι το Δημόσιο, οπότε ουσιαστικά η "νέα πολιτική αποδοχών" μπορεί να εγκριθεί μόνο απ' την κυβέρνηση και δεν είδα κάπου πως αυτή δεν συμφωνεί. Αλλά, αν νομίζουν η κυβέρνηση και τα golden boys πως η κοινωνία πλήρωσε για να "σώσει" τη ΔΕΗ απ' τη χρεοκοπία και τελικά το παραδάκι θα καταλήξει στις τσέπες των "ημετέρων", το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πιστοποιήσουν πως έχουν πάρει διαζύγιο απ' την κοινωνία.
Αν έχετε μετοχές της ΔΕΗ, μπορείτε να συμμετέχετε στην Έκτακτη ΓΣ και να διατυπώσετε κατάλληλα την άποψή σας για την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Η ΓΣ θα είναι με τηλεδιάσκεψη, δεν χρειάζεται καν να πάτε στην Αθήνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε έγκαιρα λογαριασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Χρηματιστήριου Αθηνών, https://axia.athexgroup.gr/ με τη χρήση της υπηρεσίας WEBEX. Για τη δημιουργία του λογαριασμού του μετόχου στη διαδικτυακή πλατφόρμα απαιτείται μόνο ένα έγκυρο email του μετόχου και το έγκυρο νούμερο κινητού τηλεφώνου του μετόχου, τα οποία θα πρέπει να είναι καταχωρημένα στο Σ.Α.Τ. για λόγους ταυτοποίησης.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment