Κυριακή 19  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τα γεωπολιτικά κριτήρια πίσω από το "χτύπημα" του ΟΠΕΚ+ κατά των ΗΠΑ και της Δύσης

 

Την έντονη αντίδραση και δυσφορία του Λευκού Οίκου προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει σταδιακά την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια, καθώς έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία πολιτικά για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τις υπόλοιπες δυτικές κυβερνήσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε τους τελευταίους μήνες να μειώσει δραστικά την τιμή των καυσίμων για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, γεγονός με έντονη σημασία λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα το Νοέμβριο που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς ισχύος για τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος ο Μπάιντεν είδε την δημοφιλία του να βελτιώνεται μερικώς σε σύγκριση με τα κάκιστα ποσοστά που είχε νωρίτερα φέτος εξαιτίας του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

Αν δούμε τις ποσότητες συνολικά και σε βάθος χρόνου, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ οδηγεί σε μειώσεις της προσφοράς πετρελαίου που ξεπερνούν τις επιπλέον ποσότητες που έφερε στην αγορά η άντληση από τα στρατηγικά αποθέματα που λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Καθώς η άντληση έχει ημερομηνία λήξης εντός του Νοεμβρίου και καθώς τα στρατηγικά αποθέματα έχουν φτάσει πλέον σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι απανταχού δυτικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να ποντάρουν επάνω τους άλλο.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται μια κατάσταση στην αγορά που προμηνύει νέες αυξήσεις τόσο για το αργό πετρέλαιο, όσο και για τα προϊόντα. Ήδη στην Ευρώπη οι προθεσμιακές τιμές του ντίζελ αυξήθηκαν κατακόρυφα και αντικατοπτρίζουν τη νέα εικόνα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ ως εχθρική πράξη που φανερώνει την επιρροή της Ρωσίας εντός του καρτέλ, αλλά και την επίδραση της νέας σύγκλισης μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Σ. Αραβίας.

Όμως, ο μεγαλύτερος λόγος από όλους για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ είναι ότι χρειαζόταν μια άμεση αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών απέναντι στο σχέδιο της G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ+ θεωρεί ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα αποτελέσει κάκιστο προηγούμενο για τον ίδιο όσον αφορά τις σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου, προσφέροντας περισσότερη μόχλευση στους τελευταίους.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αντίστοιχα πλαφόν εις βάρος τους με βάση πολιτικά κριτήρια για λόγους ακόμα και μη ενεργειακούς.

https://energypress.gr/news/ta-geopolitika-kritiria-piso-apo-htypima-toy-opek-kata-ton-ipa-kai-tis-dysis



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021