Κυριακή 19  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Κωτίδης Νικόλαος - ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΔΩ

Κωτίδης Νικόλαος - ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΔΩ

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΔΩ
05-05-2024
Είναι καιρός να αρχίσουμε να τιμούμε και τους ζώντες. Πρέπει να μάθουμε να τιμούμε και να αφιερώνουμε και σε όσους ζούνε...Δεν γνωρίζω πολλά για τον Αντώνη Χαλεπόπουλο ("Μανωλιό") όσο ο Θεόδωρος Λέπουρας, έτσι πήρα το θάρρος να αντιγράψω όσα έγραψε ένα Φλεβάρη ο Θεόδωρος για την νυκτερινή ζωή της παλιάς Πτολεμαΐδας, και μέσα σε όσα αναφέρει είναι και μια μικρή αναφορά στον "Μανωλιό".
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΕΠΟΡΑΣ
Ήρθε ο καιρός να θυμηθούμε πάλι αλλά και να τιμήσουμε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην διασκέδαση και γενικά στην νυχτερινή ζωή της πόλης μας, της Πτολεμαΐδας, όπως κάναμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Δυστυχώς αυτές οι εποχές δύσκολα θα ξανάρθουν, ας τις θυμηθούμε λοιπόν, και ας αποδώσουμε πάλι φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές!!!
Για τους σημερινούς νέους αυτά μπορεί να μην σημαίνουν κάτι, να τους είναι τελείως άγνωστα τα ονόματα και τα μαγαζιά, για τους παλαιούς όμως, που έζησαν και γνώρισαν αυτούς τους ανθρώπους και αυτά τα μαγαζιά σημαίνουν πολλά, όπως και να το κάνουμε είναι ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής μας.
Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο μακρινό 1972 όταν τρείς φίλοι, Οι αείμνηστοι, Λαζαρίδης Άρης, Σημαιοφορίδης Γιάννης, και Κυριάκος Θεοδωρίδης από τα Σέρβια, γνώστες όλοι της μουσικής παιδείας, ο μεν Άρης στο τραγούδι και στα κρουστά, ο Γιάννης στο ακορντεόν και ο Κυριάκος στο τραγούδι, ένωσαν το μεράκι και την αγάπη τους για την μουσική και δημιούργησαν το πρώτο στην ιστορία της περιοχής μας κοσμικό κέντρο διασκέδασης με την ονομασία ΑΛΣΟΣ, πρώτο όχι μόνο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Κοζάνης, (η Γοργόνα του Σιδηρόπουλου στο Μαυροδέντρι, και η BORA - BORA του Κουκουτάρη λίγο έξω από την Κοζάνη στα Κοίλα ήταν μεταγενέστερα μαγαζιά), το μαγαζί σήμερα είναι συνεργείο αυτοκινήτων και βρίσκεται αμέσως μετά από εκεί που βρίσκεται σήμερα το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος (όπως πάμε προς Κοζάνη ακριβώς στην έξοδο της πόλης Πτολεμαΐδας από αριστερά).
Ο Γιάννης Σημαιοφορίδης και ο Θεοδωρίδης ήταν φίλοι αγαπημένοι και ξενιτεμένοι μαζί στην Αυστραλία, και ο Άρης είχε Γαμπρό τον Γιάννη.
Δημιούργησαν λοιπόν έναν όμορφο χώρο ,ένα μαγαζί που Πρεμιέρα έκανε τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς (1972) με GUEST STAR τον τεράστιο ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ ,ελάχιστα γνωστό όμως τότε.
Από το «Άλσος» πέρασαν και όλα τα μεγάλα ονόματα του Λαϊκού μας τραγουδιού, Ο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, Ο ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, Ο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ, ΟΙ ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΑΜΠΑ κ.α.
Η πορεία του μαγαζιού ήταν ένδοξη ,κάθε μέρα ήταν γεμάτο ασφυκτικά και μάλιστα τότε, όλες τις μέρες της εβδομάδας, εκτός της Δευτέρας που είχε ρεπό το προσωπικό και η ορχήστρα.
Από το ΑΛΣΟΣ όμως πέρασαν και πολλά μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα της δική μας, τοπικής κοινωνίας.
Ένας από αυτούς ήταν ο τραγουδιστής Αντώνης Χαλεπόπουλος, ο γνωστός μας σε όλους ΜΑΝΩΛΙΟΣ, τον βαπτίσανε Μανωλιό από το τραγούδι «Μανώλια» του ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Μία από της καλύτερες φωνές τις περιοχής μας και όχι μόνο. Το ρεπερτόριο του καθαρά λαϊκό, ερμήνευε άψογα χωρίς να “χάνει τόνο” ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΒΑΛΑ, κ.α. Πρώτος υποκλίθηκε στο ταλέντο του ο Μανώλης Αγγελόπουλος το μακρινό 1974, ο οποίος όταν τον άκουσε μαγεύτηκε τόσο πολύ από την φωνή του που ήθελε να τον κατεβάσει στην Αθήνα βάζοντας του όμως το δίλημμα, «μικρέ η τώρα τα παρατάς όλα και έρχεσαι μαζί μου, η ποτέ».
Ακόμη και ο θρύλος ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, προσκεκλημένος σε γάμο της περιοχής μας στο ΑΛΣΟΣ το 1985 - 86 όταν άκουσε να ερμηνεύει το « υπάρχω », το « έψαξα άδικα να βρω », το « αγριολούλουδο » κ.α., ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που του έδωσε τα εύσημα!!!
Παρ’ όλες τις πολλές προτάσεις που είχε για να πάει στις μεγάλες πίστες, διάλεξε να μην φύγει εκτός της περιοχή μας, ταπεινός αλλά περιζήτητος, αυτοδίδακτος αλλά με πηγαίο, μοναδικό μέταλλο φωνής, τραγούδησε σε όλα τα γνωστά τότε τοπικά κοσμικά κέντρα, στο «ΑΛΣΟΣ», στον «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» του Χαριτωνίδη στην Κρυόβρυση, στην «Γοργόνα» του Σιδηρόπουλου στο Μαυροδέντρι, στο «Κορτσόπον» του Πουλασιχίδη κ.α.
ΦΩΤΟ--- ΑΛΣΟΣ 1974
Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ντουέτο με την αείμνηστη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δύο από τις καλύτερες γνήσιες λαϊκές φωνές τις περιοχής μας και όχι μόνο!!



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021