Παρασκευή 17  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ο Τυφώνας Αγοραστός - Τυφώνας διαρκείας και ακατανίκητης αναποτελεσματικότητας

Αγοραστός, το μοιραίο πρόσωπο: Πώς ο Περιφερειάρχης άφησε την Θεσσαλία ανυπεράσπιστη

 
Η πιο ατυχής, ή μάλλον προκλητική και εντελώς κυνική και ασυναίσθητη δήλωση των ημερών ανήκει στον Κώστα Αγοραστό. Εν μέσω των δραματικών προσπαθειών που κατέβαλαν το πρωί της Παρασκευής τα σωστικά συνεργεία του στρατού και της πυροσβεστικής, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδειχνε να νοιάζεται για την πολιτική του τύχη. Δήλωνε ανερυθρίαστα στην ΕΡΤ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πρέπει να αναβληθούν, επικαλούμενος την κατάσταση που (θα) επικρατεί στην περιοχή.Είχε προφανώς κάνει τους πολιτικούς υπολογισμούς και κατάλαβε ότι το κλίμα σε ένα μήνα δεν θα τον ευνοεί. Μέχρι πριν την κακοκαιρία Daniel ήταν φαβορί για την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο κιόλας, με βάση και τις επιδόσεις της ΝΔ στη Θεσσαλία τον Ιούνιο, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.Το χτύπημα της κακοκαιρίας έφερε τα πάνω κάτω, ακριβώς επειδή έδειξε ότι η περιφέρεια άφησε ολόκληρες περιοχές στην τύχη τους.

Από την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδίου, μέχρι και απουσία κάθε είδους διαχείρισης της κατάστασης. Ούτε καν νερά δεν κατάφερε να μοιράσει στους εγκλωβισμένους η περιφέρεια, η οποία ουσιαστικά απουσίαζε εκκωφαντικά από την προσπάθεια αντιμετώπισης τόσο προληπτικά, όσο και μετά, της κακοκαιρίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, «μπροστά στον τυφώνα Αγοραστό η κακοκαιρία “Ιανός” δεν είναι τίποτα», όταν μαζί με τον περιφερειάρχη παρουσίασαν μία «κοσμογονίας έργων που γίνονται στη Θεσσαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια», – έτσι ακριβώς είχε ειπωθεί τότε!

Η κακοκαιρία Daniel όμως σάρωσε όλη αυτή την εικόνα. Ο «βασιλιάς είναι γυμνός», όπως αποδεικνύεται.

Και κυρίως η Θεσσαλία αποδείχθηκε «γυμνή», ανυπεράσπιστη και αφημένη στην μοίρα της, μπροστά στη φυσική καταστροφή.

Παρότι το 2020 είχε την τραγική εμπειρία του Ιανού, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» για τα μελλούμενα, φαίνεται τώρα ότι όλα έγιναν λάθος. Τεράστιοι πόροι σπαταλήθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα, έργα καθυστέρησαν, υπηρεσίες παραμένουν χωρίς την επιβεβλημένη οργάνωση, σχέδια εκτάκτων αναγκών εγκαταλείφθηκαν στα συρτάρια, μελέτες ξεχάστηκαν, ενώ περίσσεψαν οι φιοριτούρες, τα μεγάλα λόγια και η ανορθολογική (τουλάχιστον) διοχέτευση τεράστιων ποσών σε ελεγχόμενες κατευθύνσεις.

Σε αντίθεση μάλιστα με τον Ιανό, η κακοκαιρία Daniel ήταν απολύτως αναμενόμενη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Ήταν γνωστό από ημέρες ότι θα χτυπούσε.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περιοχές που χτυπήθηκαν θεωρούνται a priori υψηλού κινδύνου για πλημμύρες, η περιφέρεια Θεσσαλίας είχε όλη την εικόνα και την απαραίτητη ενημέρωση έγκαιρα.

Όμως ούτε έκτακτες συσκέψεις με όλους τους φορείς (από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον στρατό μέχρι τους δήμους, τα κοινοτικά συμβούλια και τις υπηρεσίες της περιφέρειας) έγιναν πριν την Τετάρτη που συνέβη η μεγάλη νεροποντή. Ούτε εκτίμηση της κατάστασης και προετοιμασία για το «μετά» υπήρξε, ώστε να προβλεφθούν οι ανάγκες, που θα έχουν όποιες περιοχές χτυπηθούν και οι άνθρωποι που πιθανόν θα εγκλωβίζονταν. Ακόμα και η κινητοποίηση του στρατού δεν υπήρχε καν στο μυαλό του κ. Αγοραστού – αρκούσε ένα τηλεφώνημα στον Βασίλη Κικίλια, ένα σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης, ώστε να μην ξεκινήσει καθυστερημένα η παρέμβαση, αλλά έστω πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Ο Περιφερειάρχης ισχυρίζεται και μάλιστα απαντώντας στους κατοίκους που έδιναν απεγνωσμένα μάχη για τη ζωή τους, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει κι ότι η περιφέρεια τα έκανε όλα σωστά.

Μόνο που πλέον όλοι ανασύρουν από τη μνήμη τους τις δεκάδες καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις έργων, που ελάχιστη σχέση είχαν με την αντιπλημμυρική προστασία, την «ανακατεύθυνση» κονδυλίων σε άλλες δράσεις, από τα προβλεπόμενα μετά τον Ιανό, την καθυστέρηση σε όλες τις δράσεις που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Αλλά φαίνεται ότι μαζί με την Daniel, τη Θεσσαλία χτύπησε και ο «τυφώνας Αγοραστός». Τυφώνας διαρκείας και ακατανίκητης αναποτελεσματικότητας.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021