Κυριακή 28  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 Παραγωγός στη Νάξο πούλησε 5 τόνους προπέρσινο ελαιόλαδο προς 30.000 ευρώ

Παραγωγός στη Νάξο πούλησε 5 τόνους προπέρσινο ελαιόλαδο προς 30.000 ευρώ

Με … περιπολίες, γίνεται φέτος η συγκομιδή της ελιάς στη Νάξο αφού έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπών του πολύτιμου καρπού! Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού αλλά και οι ελαιοτριβείς βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της χαμηλής παραγωγής λαδιού φέτος.
Μιλώντας για την φετινή ελαιοπαραγωγή χρονιά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αναφέρει στο Newsbomb: «Είχαμε δύο κρούσματα κλοπών στο νησί. Αλλά αυτά συμβαίνουν πάντα δεν είναι η πρώτη φορά. Οι παραγωγοί κάνουν περιπολίες το βράδυ στα κτήματά τους προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία τους».

Σε δυσθεώρητα ύψη η τιμή του τενεκέ

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε. Αν και τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί αφού το νησί μας το ελαιόλαδο πωλείται σπίτι – σπίτι από γνωστό σε γνωστό με τιμή φέτος 10 ευρώ το λίτρο. Ως εκ τούτου η τιμή πώλησής του είναι στα 180 – 200 ευρώ.

O Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης μίλησε στο Newsbomb.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι ποσότητες φέτος είναι πολύ μειωμένες. Αν και δεν έχουμε μετρήσεις για την παραγωγή στη Νάξο ακούω από τους παραγωγούς που λένε για μείωση 70%».

Ωστόσο ο κ. Καπούνης θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί φέτος αναφέρθηκε σε περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί και δείχνει πόσο πολύτιμο έχει γίνει το ελαιόλαδο.

Πέντε τόνοι προπέρσινου λαδιού πωλήθηκαν … 30.000 ευρώ

«Υπήρχε παραγωγός στο νησί που είχε λάδι δυο ετών στα βαρέλια του και το πούλησε 6 ευρώ. Συγκεκριμένα είχε 5 τόνους και πληρώθηκε 30.000 ευρώ από έμπορο σε άλλο νησί. Που σε κανονικές συνθήκες το έδινε τσάμπα και δεν το έπαιρνε κανείς», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Τελευταίο περιστατικό κλοπής

Το τελευταίο περιστατικό κλοπής εντοπίσθηκε στην Ξάνθη, όπου ένας επιτήδειος «τρύπωσε» μέσα σε ελαιώνα και μάζεψε συνολικά 620 κιλά ελιών από 32 ελαιόδεντρα.

Η ιδιοκτήτρια του ελαιώνα εντόπισε τον δράστη να έχει προχωρήσει στη συγκομιδή 620 κιλών ελιών, προκαλώντας και φθορές. Ο επιτήδειος συνελήφθη χθες το πρωί (31/10) σε οικισμό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας.

Η παραπάνω ποσότητα των ελιών παραδόθηκε ξανά στην ιδιοκτήτρια του ελαιώνα, ενώ, το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης διενεργεί την προανάκριση.

Αντικλεπτικά στα ράφια

Στην Ισπανία μπήκαν για πρώτη φορά αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου.

Το φαινόμενο αυτό ήρθε και στη χώρα μας, καθώς σε μίνι μάρκετ της Ξάνθης ο ιδιοκτήτης έχει ασφαλίσει τις συσκευασίες λαδιού με ολόκληρη αλυσίδα.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας. ασφάλισε τις συσκευασίες του ελαιόλαδου με αντικλεπτικό σύστημα μετά από φαινόμενα κλοπών που παρατηρούσε στο συγκεκριμένο προϊόν που τείνει να γίνει άλλο ένα προϊόν πολυτελείας για τα νοικοκυριά.

Η κατάσταση στην Ισπανία

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, σύμφωνα με τον Λουίς Πλάνας, αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Ωστόσο, είπε ότι η παραγωγή - σύμφωνα με το Olive Oil Times - θα ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό των 663.000 τόνων που παρήχθησαν το 2022/2023, 54% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι τιμές του ελαιολάδου σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα υψηλά ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου. Ειδικότερα, η τιμή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκε από 8,35 ευρώ ανά κιλό στις 14 Σεπτεμβρίου σε 8,19 ευρώ αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι η ανοδική τάση ίσως συνεχιστεί.

Η μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου και οι ανησυχίες για τη σταθερή αύξηση των τιμών είχαν ως αποτέλεσμα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο να ζητήσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Μάλιστα προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού ελαιολάδου να συνεργαστούν για τον έλεγχο των τιμών, καθώς το ελαιόλαδο είναι βασικό σε πολλά ισπανικά νοικοκυριά.

Παραγωγός στη Νάξο πούλησε 5 τόνους προπέρσινο ελαιόλαδο προς 30.000 ευρώ (giorgoskatsadonis.blogspot.com)



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021