Η απάντηση του Ευκλείδη στον βασιλιά Πτολεμαίο Α’ όταν του ζήτησε κάποιο πιο εύκολο τρόπο για να μάθει την γεωμετρία
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 521
Η απάντηση του Ευκλείδη στον βασιλιά Πτολεμαίο Α’ όταν του ζήτησε κάποιο πιο εύκολο τρόπο για να μάθει την γεωμετρία
Το 305π.Χ. αναλαμβάνει βασιλιάς της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια ο Έλληνας στρατηγός Πτολεμαίος ο 1ος (323 π.Χ. – 283 π.Χ.) και καλεί έλληνες σοφούς, καλλιτέχνες, τεχνικούς και εμπόρους. Κτίζονται μεγάλα έργα, το Μουσείο, η Βιβλιοθήκη. Ξεκινά η Ελληνιστική περίοδος που κράτησε μέχρι το 600μ.Χ.
Πρώτος προσκαλεσμένος ο Ευκλείδης ( 325 π.Χ. – 265 π.Χ.) στον οποίο ανέθεσε τη διεύθυνση του Μουσείου.
Ο Ευκλείδης από την Αλεξάνδρεια, ήταν Έλληνας μαθηματικός, που δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στις μέρες μας είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας. Ο Ευκλείδης δεν ήταν ακριβώς ένας μεγάλος καινοτόμος αλλά κυρίως οργανωτής που συστηματοποίησε και έθεσε σε στέρεες θεωρητικές βάσεις τα συμπεράσματα στα οποία έφτασαν ο Θαλής, ο Εύδοξος και άλλες φωτεινές διάνοιες της εποχής. Ο Ευκλείδης είχε την ικανότητα να ανασυντάξει τις αποδείξεις των θεωρημάτων σε σύντομους αυστηρούς όρους.
Το πιο γνωστό έργο του είναι τα Στοιχεία, που αποτελείται από 13 βιβλία. Εκεί, οι ιδιότητες των γεωμετρικών αντικειμένων και των ακέραιων αριθμών προκύπτουν από ένα σύνολο αξιωμάτων, εμπνέοντας την αξιωματική μέθοδο των μοντέρνων μαθηματικών. Παρ’ ότι πολλά από τα θεωρήματα που περιέχονταν στα Στοιχεία ήταν ήδη γνωστά, ένα από τα επιτεύγματα του Ευκλείδη ήταν ότι τα παρουσίασε σε ένα ενιαίο, λογικά συμπαγές πλαίσιο. Το έργο του Ευκλείδη ήταν τόσο σημαντικό ώστε η γεωμετρία που περιέγραψε στα Στοιχεία του (η βάση της οποίας είναι: έστω μία ευθεία ε και ένα σημείο Α όχι πάνω σε αυτήν την ευθεία, τότε υπάρχει μόνο μία ευθεία, παράλληλη της ε, που διέρχεται από το Α) ονομάστηκε Ευκλείδεια, ενώ τα Στοιχεία σήμερα θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα μαθηματικά έργα όλων των εποχών.
Όταν ο Πτολεμαίος Α΄ του ζήτησε έναν πιο εύκολο τρόπο από τα Στοιχεία του για να μάθει Γεωμετρία η απάντηση του μεγάλου μαθηματικού ήταν: «Δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη Γεωμετρία».
Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό σχετικά με την ζωή του Ευκλείδη εκτός από αυτά που αναφέρονται στα βιβλία του και ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από αναφορές τρίτων. Ήταν ενεργό μέλος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και πιθανόν να είχε σπουδάσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα. Φημίστηκε στην πόλη της Παλλάδας για τις μαθηματικές του εργασίες και γι’ αυτό προσκλήθηκε από τον Πτολεμαίο Α΄ στην Αλεξάνδρεια. Η διάρκεια της ζωής του, όπως και ο τόπος γέννησής του μας παραμένουν άγνωστα.
ΠΗΓΗ : 49lyk-athin.att.sch.gr
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment