Δευτέρα 20  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Αστέρια και γαλόνια μέσα από τις στάχτες- Παναγιώτης  Φούρλας «Ακούστε μάγκες, τα αστέρια και τα γαλόνια κρέμονται στα έλατα. Να πάτε να τα πάρετε!!!».

Αστέρια και γαλόνια μέσα από τις στάχτες- Παναγιώτης Φούρλας «Ακούστε μάγκες, τα αστέρια και τα γαλόνια κρέμονται στα έλατα. Να πάτε να τα πάρετε!!!».

Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος: Ο αντιστράτηγος, που δεν ξεχνά να ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία για τη βοήθεια στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ανέλαβε αρχηγός πέρυσι, αν και περιλαμβάνεται -και ως υπόδικος- στους αξιωματικούς που ελέγχονται για την τραγωδία στο Μάτι.
Ακολουθήστε μας στο Google news 
«Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα Σώματα και στην Αστυνομία και στον Στρατό και στους εθελοντές και σε όλους τους φορείς για την αμέριστη βοήθεια και τον πολύ καλό συντονισμό... Και στους πολιτικούς μου ηγέτες». Η τελευταία φράση μπορεί να έπεσε σαν ξεχασμένο κέρμα από αυτόματο μηχάνημα πληρωμών, αλλά εκστομίστηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη πριν από λίγες μέρες, μέσα από τηλεοπτική οθόνη που έδειχνε σε συνεχή ροή τις φλόγες να θεριεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
 
Υπήρξαν, μάλιστα, παλαιοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ακούγοντας τον κ. Κολοκούρη θυμήθηκαν ένα παλαιό αστέρι του Σώματος, τον Παναγιώτη Φούρλα, στον οποίο αποδίδεται η ιστορική φράση: «Ακούστε μάγκες, τα αστέρια και τα γαλόνια κρέμονται στα έλατα. Να πάτε να τα πάρετε!!!». Εννοείται ότι η παραίνεση αυτή δεν καταγράφηκε πουθενά δημόσια, αλλά συνδέεται με μια πολύ κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν από το 1998, όταν η τότε κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να αναθέσει τις δασικές πυρκαγιές στην Πυροσβεστική αφήνοντας τη Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισης.
 
 
Οι ανάγκες της δασοπυρόσβεσης στα χρόνια που ακολούθησαν, αύξησαν κατακόρυφα το πλήθος των «στρατηγών». Αστέρια και γαλόνια μοιράστηκαν αφειδώς και ένας από τους πρώτους και πλέον ωφεληθέντες ήταν ο Π. Φούρλας. Αφού ως υπαρχηγός γνώρισε μέρες δόξας στον μεγάλο σεισμό του 1999, έγινε αρχηγός το 2000 και το 2004 με την έλευση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μέχρι που παραιτήθηκε το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού εν μέσω φημών για υπόγειες συγκρούσεις με πρώην συναδέλφους του.
 
Προφανώς, είναι αναμενόμενο όταν τα γαλόνια πολλαπλασιάζονται, να αυξάνονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και τα πισώπλατα μαχαιρώματα για τη διεκδίκηση των θέσεων. Το παράδοξο είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν και παρά το γεγονός πως οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονταν μαζί με τα θύματα, άρχισαν να κερδίζουν τις μεγάλες καρέκλες και πρόσωπα που έγιναν ευρέως γνωστά από τις μεγάλες αποτυχίες τους.
 
Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο αντιστράτηγος Κολοκούρης, που ανέλαβε αρχηγός πέρυσι αν και περιλαμβάνεται -και ως υπόδικος- στους αξιωματικούς που ελέγχονται για την τραγωδία του 2018 στο Μάτι. Το απόγευμα εκείνο, ο τότε αντιπύραρχος ήταν διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, διετάχθη να πάει στο Μάτι, αλλά έφτασε εκεί στις 9 μ.μ. όταν όλα είχαν τελειώσει. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν την παραίτηση Κολοκούρη όταν έμαθαν ότι στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξε ότι ακόμη και αν είχε φτάσει νωρίτερα δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τραυματιών επειδή στο ιατροδικαστικό πόρισμα δεν αναφέρονται οι ώρες που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους…
 
Στη διάρκεια της ανάκρισης που προηγήθηκε είχαν καταγραφεί και άλλες αστοχίες. Ο κ. Κολοκούρης είχε υπογράψει κατάθεση στην οποία δήλωνε ότι είχε ειδοποιηθεί να μεταβεί στο Μάτι στις 5.10 μ.μ. και ενώ βρισκόταν στη φωτιά της Κινέτας. Αυτό το τεράστιο τετράωρο χάσμα έκανε τον ανακριτή της υπόθεσης να τον εντάξει στον κατάλογο όσων κατηγορούνται συμπληρωματικά για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Ηταν ταυτόχρονα ένας ακόμη λόγος να τροφοδοτηθούν περαιτέρω τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το Μάτι έμεινε εκτεθειμένο για να μη μειωθεί η προστασία από την άλλη πυρκαγιά στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων που ανησυχούσε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με απολήξεις σε γαλόνια αξιωματικών και πολιτικών αξιωματούχων.
 
Ο ίδιος ο κ. Κολοκούρης πάντως υποστήριξε ότι είχε κάνει λάθος στην αρχική του κατάθεση και ότι έλαβε την εντολή μετάβασης στο Μάτι στις 7.10 μ.μ. Οι εισαγγελείς δεν έχουν κάνει δεκτό το αίτημα για κακουργηματική δίωξη και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν έχει ακόμη αποφανθεί τελικώς. Πάντως, στον αρχηγό έχει επιβληθεί εγγύηση 5.000 ευρώ από τον ανακριτή για να κυκλοφορεί ελεύθερος, να ασκεί τα καθήκοντά του και να ευχαριστεί τους πολιτικούς του ηγέτες…
 
Ο Στέφανος Κολοκούρης δεν ήταν ο μοναδικός αξιωματικός της Πυροσβεστικής που ελέγχεται για το ολοκαύτωμα στο Μάτι. Ούτε και ο μόνος που προήχθη και τοποθετήθηκε αργότερα σε θέσεις ευθύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια περίπτωση που «έβγαλε μάτι» ήταν και εκείνη του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στο Μάτι, που τότε αποπέμφθηκε καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε στην τότε κυβέρνηση το ερώτημα: «Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μια τέτοια φυσική καταστροφή;». Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τοποθετώντας τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας όταν ανέλαβε πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Κολοκούρης ξεκίνησε την καριέρα του στην Πυροσβεστική το 1991 σε ηλικία 24 ετών και, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, στη μακρά πορεία προς την κορυφή ανταμείφθηκε με πέντε εύφημες μνείες, μία ευαρέσκεια, έναν έπαινο και έξι μετάλλια/διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του Χρυσού Σταυρού Τιμής, του Ταξιάρχη του Φοίνικα, αλλά και του Ταξιάρχη Τιμής.
 
Γιατί τον επιλέξαμε
Διότι είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο έχει από το 1998 την ευθύνη να σβήνει τις δασικές πυρκαγιές, που αλωνίζουν τη χώρα από τις 3 Αυγούστου μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021