Κυριακή 5  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου»

«Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου»

 
Στους στίχους του Κωστή Παλαμά αποτυπώνονται τα αίτια και οι αφορμές της σοκαριστικής ναυτικής τραγωδίας, ανοιχτά της Πύλου ● 104 διασωθέντες, 79 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων ● Φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών που ίσως ταξίδευαν στ' αμπάρια του αλιευτικού ● Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 επιβαίνοντες ● Από το μεσημέρι της Τρίτης είχε εντοπιστεί το αλιευτικό ● Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν βοήθεια, λέει το Λιμενικό, επέμεναν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία

Η λέξη τραγωδία δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτό που συνέβη χθες ανοιχτά της Πύλου. Ισως μόνο η φράση του ποιητή, «ντρέπομαι για τη ζέστα μου και την ανθρωπιά μου». Πώς αλήθεια να περιγράψεις την εικόνα με τα δεκάδες νεκρά σώματα των προσφύγων να επιπλέουν στη θάλασσα και τους απελπισμένους, τρομαγμένους διασωθέντες να καταφθάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας; Τι να γράψεις για τα δάκρυα των διασωθέντων και για τον φρικτό θάνατο των ξεριζωμένων; Πού είναι οι κυβερνήσεις, η Ευρώπη, οι πολιτικοί; Ολοι αυτοί, τέλος πάντων, που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών. Αυτά είναι εγκλήματα, δεν είναι ναυάγια.

Το χειρότερο, κανείς δεν γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ πόσοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Φόβοι εκφράζονται ότι πολλοί πρόσφυγες βρίσκονταν στα αμπάρια του σκάφους και εκεί εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν.

Πληροφορίες από τους διασωθέντες κάνουν λόγο για πάνω από 700 επιβάτες. Αν επιβεβαιωθούν, τότε αυτό το ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες θα είναι από τα πλέον πολύνεκρα στη Μεσόγειο. Σκηνές που κόβουν την ανάσα εκτυλίχθηκαν χθες στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν οι διασωθέντες έφταναν με διάφορα σκάφη, ξυπόλυτοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες. Αλλοι έτρεμαν και προσπαθούσαν να κρατηθούν στα πόδια τους, άλλοι έκλαιγαν, άλλοι κατέρρεαν στις αγκαλιές των συνταξιδιωτών τους.

Το χρονικό

Μέσα σε αυτή την ανείπωτη θλίψη, ένα ερώτημα πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθεί: Θα μπορούσε αυτό το ναυάγιο, αυτή η καταστροφή να είχε αποφευχθεί, καθώς το αλιευτικό εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και τελικά ανατράπηκε και βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν βοήθεια, υποστηρίζει το Λιμενικό, επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Ομως πώς γίνεται, από την ώρα που διαπιστώνεται ότι στο αλιευτικό βρίσκονται στοιβαγμένες εκατοντάδες ψυχές και κινδυνεύουν, να αφήνονται στην τύχη τους;

Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου, σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, έχει ως εξής: Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε γύρω στις 11, προχτές το πρωί, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης για αλιευτικό σκάφος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή με μεγάλο αριθμό μεταναστών, βάσει πληροφορίας που δόθηκε στην Ιταλία από ακτιβίστρια.

Μετά τη διαδικασία επαλήθευσης, ελικόπτερο του Λιμενικού απογειώθηκε από τη Μυτιλήνη και εντόπισε στις 15.35 το αλιευτικό, άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για να ενημερώνουν για την κατάσταση του αλιευτικού και δόθηκε εντολή σε πλοίο του Λιμενικού να φτάσει στο σημείο.

Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό επιτεύχθηκε γύρω στις 2 μ.μ., ενώ το αλιευτικό δεν ζήτησε καμία συνδρομή. Γύρω στις 6 μ.μ., ελικόπτερο διαπίστωσε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα, ενώ, σε επικοινωνία με επιβαίνοντα στα αγγλικά μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αυτός είπε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει και ότι δεν θέλουν άλλη βοήθεια πλην τροφίμων και νερού, αλλά θέλουν να συνεχίσουν προς Ιταλία. Δέχτηκαν νερό και τρόφιμα από παραπλέον πλοίο και στη συνέχεια γύρω στις 9 μ.μ. δέχτηκαν νερό από άλλο παραπλέον, αλλά «τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα».

Στις 10.40, έφτασε το σκάφος του Λιμενικού από την Κρήτη και παρατηρούσε διακριτικά από απόσταση, χωρίς να διαπιστώσει πρόβλημα στην πλεύση του αλιευτικού. Στη 1.40 ξημερώματα Τετάρτης, ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή και σταμάτησε να κινείται, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το πλωτό του Λιμενικού, που προσπάθησε να προσεγγίσει για να διαπιστώσει το πρόβλημα.

Στις 2.04 π.μ. ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού ενημέρωσε ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει δεξιά κλίση, στη συνέχεια απότομη αριστερά και μετά άλλη μια δεξιά, που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του. Το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς μέσα σε δέκα, δεκαπέντε λεπτά και οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα.

Ευρεία επιχείρηση

Αμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, 6 παραπλεόντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, στην περιοχή κατέφθασαν ένα περιπολικό και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ απογειώθηκε και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέχρι χθες είχαν διασωθεί 100 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με πλωτό στην Καλαμάτα, όπου είχε οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον 4 άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων, κανένας τους δεν έφερε σωσίβιο. Μέχρι χθες, είχαν εντοπιστεί και περισυλλεγεί 79 νεκροί, ενώ οι έρευνες παρέμεναν σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν πολύ μεγάλη και, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας, σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα νοσοκομεία Κυπαρισσίας, Σπάρτης και Τρίπολης, ενώ στην Καλαμάτα έφθασαν πολλά ασθενοφόρα από γειτονικούς νομούς. Στις παλιές αποθήκες του λιμανιού δημιουργήθηκε ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας για τους διασωθέντες πρόσφυγες, μέχρι να αποφασιστεί πού θα μεταφερθούν.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/393798_ntrepomai-gia-ti-zesta-moy-kai-gia-tin-anthropia-moy

 

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021