Κυριακή 28  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και το «ανάθεμα» στην Αρχαία Ελλάδα – Ένας ανεξήγητος πια αναχρονισμός

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και το «ανάθεμα» στην Αρχαία Ελλάδα – Ένας ανεξήγητος πια αναχρονισμός

Κυριακή της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μία συνεύρεση των πιστών, των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών...

της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μία συνεύρεση των πιστών, των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών συμπεριλαμβανομένων, προκειμένου να εκφραστεί άπαξ ετησίως το συλλογικό ανάθεμα κατά του Ελληνικού Πνεύματος, της σκέψης δηλαδή των αποκαλουμένων «ειδωλολατρών».


Επί 1200 χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται η διατύπωση των αναθεμάτων από το εκκλησίασμα και τον Κλήρο ως κατάλοιπο της Συνόδου της Νικαίας. Ένα κατάλοιπό, συμβολικό μεν αλλά προφανώς αναχρονιστικό και ανιστόρητο, το οποίο παραπέμπει σε αυτό που σύγχρονές κοινωνίες καταδικάζουν. Τι κοινωνίες των Αγιατολάχ και των Ταλιμπάν.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας έρχεται κάθε χρόνο αυτήν την ημερομηνία για να θυμίσει, να ακυρώσει και να τιμωρήσει, έστω συμβολικά, κάθε αναφορά στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, στην σκέψη των σοφών και στα δημιουργήματα των προ Χριστού Ελλήνων.

Πρόκειται για πραγματική διχοτόμηση της συλλογικής συνείδησης αυτής της κοινωνίας. Μιλάμε για συλλογικό πνευματικό διπολισμό. Στην πραγματικότητα είναι το απόλυτο σουρεαλιστικό δημιούργημα της εκκλησιαστικής ηγεσίας στα σκοτεινά τότε χρόνια των ενδοεκκλησιαστικών αναταραχών και της πάλης για την εξουσία των διαφόρων πολιτικών και θρησκευτικών φατριών του Βυζαντίου.

 

Οι ίδιοι πιστοί οι οποίοι κραυγάζουν τρείς φορές «ανάθεμα» είναι αυτοί που συλλογικά αναγνωρίζουν πώς το Ελληνικό Πνεύμα, αυτή η συλλογική αναφορά μας, βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της στην πνευματική παραγωγή της Αρχαίας Ελλάδας.

Είχε ειπωθεί πώς η Εκκλησία και η Πολιτεία θα προχωρούσαν συναινετικά στην απάλειψη αυτής της ακατανόητης για τα σημερινά δεδομένα αυτού του πρωτοκόλλου αναθέματος το οποίο στην τελική προσβάλει και όλους όσους μελετούν, εξηγούν και αναπαράγουν την σκέψη ενός Ηράκλειτου, ενός Πλάτωνα, ενός Αριστοτέλη, ενός Θουκυδίδη.

Πέραν τούτου αυτή η επαναλαμβανόμενη «ιστορική ασυνέπεια έναντι της συλλογικής μας ιστορικής συνείδησης αποτυπώνει και την απίστευτη υποκρισία κάποιων ταγών οι οποίοι με την ίδια άνεση αναθεματίζουν την Αρχαία Ελλάδα και την αμέσως επόμενη στιγμή προστρέχουν σε αυτήν για να διαλαλήσουν προς τους κουτόφραγκούς και όχι μόνον πώς το Ελληνικό Πνεύμα είναι ένα και το αυτό και πώς η ιστορική πορεία του είναι συνεχής και αδιάκοπη. Μιλάμε για τους Υπουργούς Πολιτισμού, τους Πολιτικούς, που ακροβατούν μεταξύ σοβαρότητας και ιλαροτραγωδίας. Τελικά αυτές οι συμπεριφορές; Καταλήγουν σε κλαυσίγελο.

Δείτε και κυρίως ακούστε το «ανάθεμα» κατά την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας διότι συχνά δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες οι οποίες όμως είναι συχνά καθοριστικές στην αποτύπωση της συλλογικής μας συνείδησης και μνήμης.

 

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021