Δευτέρα 6  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Καλλιόπη Βέττα: Να θωρακιστεί πλήρως η τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικροί παραγωγοί πρέπει να τύχουν της απαραίτητης στήριξης για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή δημοκρατία – Υλοποίηση του αιτήματος της κ. Βέττα γ

«Καλλιόπη Βέττα: Να θωρακιστεί πλήρως η τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικροί παραγωγοί πρέπει να τύχουν της απαραίτητης στήριξης για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή δημοκρατία – Υλοποίηση του αιτήματος της κ. Βέττα γ

«Καλλιόπη Βέττα: Να θωρακιστεί πλήρως η τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικροί παραγωγοί πρέπει να τύχουν της απαραίτητης στήριξης για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή δημοκρατία – Υλοποίηση του αιτήματος της κ. Βέττα για παράταση της λειτουργικής ενίσχυσης για τα μικρά έργα στις λιγνιτικές περιοχές - Κοινοβουλευτική ομιλία»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, με αφορμή τις καταστροφές στην Θεσσαλία και τις ανύπαρκτες ενισχύσεις των πολιτών της περιοχής, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, εξέλιξη που προοιωνίζει παρόμοιες εκχωρήσεις και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Γι΄ αυτό τον λόγο, υπήρξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, όπως και αιτήματα αντισυνταγματικότητας και ονομαστικής ψηφοφορίας, όλα εκ των οποίων, απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κ. Βέττα αφού αναφέρθηκε στις αποτυχίες του «επιτελικού κράτους» στην Θεσσαλία, όπου οι πολίτες δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις, ασχολήθηκε εκτενώς με τα ζητήματα της τηλεθέρμανσης, των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών παραγωγών.

Για την τηλεθέρμανση, επανέλαβε ότι πρέπει να θωρακιστεί πλήρως, ώστε με το διάδοχο σχήμα, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και το προσιτό κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, παρέθεσε τις βασικές προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση, αναφέροντας, εκτός των άλλων, την παράταση της λειτουργικής ενίσχυσης (΄΄ταρίφας΄΄) από 10 στα 15 χρόνια, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, την επιμήκυνση της θερμαντικής περιόδου και τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται, όπως τόνισε, για αναγκαίες αλλαγές, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα, και υπερχρεωθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Για τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς, ανέφερε ότι από το 2021 παραγκωνίζονται συστηματικά από τον ηλεκτρικό χώρο προς όφελος των μεγάλων ομίλων (που λειτουργούν ως φεουδάρχες, όπως επεσήμανε), την ώρα που το επιχείρημα της κυβέρνησης περί προστασίας των καταναλωτών καταρρέει, καθώς τα μικρά οφέλη από την μείωση της οριακής τιμής διανέμονται, είτε στους παραγωγούς χονδρικής, είτε στους παρόχους λιανικής, χωρίς να φτάνουν ποτέ στους πολίτες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι έπειτα από το αίτημα της κ. Βέττα, υπήρξε τροποποίηση των διατάξεων και παράταση για τα εξαιρούμενα έργα στις λιγνιτικές περιοχές.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Βουλευτής, βασική προϋπόθεση είναι να δοθεί χώρος για σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα, γιατί παρατάσεις και εξαγγελίες για ενίσχυση χωρίς, τελικά, σύνδεση, είναι δώρο άδωρο.

Κλείνοντας, αφού επανέλαβε την χρεία στήριξης της Π.Ε. Κοζάνης, επεσήμανε: «Φοβάμαι ότι πλέον είναι πολύ αργά, και ότι η υπόθεση της ενεργειακής δημοκρατίας έχει πλέον ξεθωριάσει, ωστόσο, είναι χρέος και ευθύνη σας, για λόγους ισότητας και ασφάλειας δικαίου να υλοποιήσετε αυτά τα μέτρα στήριξης και μέριμνας για την περιοχή μας.»

 

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021