Τρίτη 21  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα με διάταξη – ντροπή

Μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα με διάταξη – ντροπή

Στελέχη της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την αδίστακτη κυβέρνηση καθώς είναι ανοιχτές οι έρευνες για τα Τέμπη και τη διασπάθιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκτήσει το know-how για να «εξαφανίζει» ό,τι δεν βολεύει τον αυταρχισμό της ή ό,τι μπορεί να ρίξει φως σε αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές της. Το δείχνει σε κάθε βήμα της από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία, όταν έφερε ρυθμίσεις για το «επιτελικό κράτος» (l’état, c’est moi), για τον ασφυκτικό κλοιό δομών ελέγχου της «ζωής των άλλων» και παρεμβάσεων, όπως απέδειξαν η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η διάλυση δημόσιων δομών. Οι «γαλάζιοι» επιτελείς ψάχνουν ακόμη τις μάσκες τους καθώς ξεσκεπάστηκαν οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και μέρα με τη μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία. Τώρα αφαιρούν αρμοδιότητες από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης, διάταξη στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη «εξουδετερώνει» τη δικαιοδοσία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα επί πλημμεληματικών αδικημάτων βάσει του κανονισμού ΕΕ 2017/1939 που αφορούν απάτη σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, παθητική δωροδοκία, ενεργητική δωροδοκία, υπεξαίρεση κ.ά. Για πλημμελήματα αυτοτελώς διωκόμενα, όπως π.χ. η παράβαση καθήκοντος υπουργού, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έχει δικονομική ευθύνη για λήψη μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ.

Μεσούσης της έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και άλλων σημαντικών υποθέσεων (καταγγελίες για διασπάθιση κονδυλίων 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης από αναθέσεις σε εταιρείες κ.ά.) από την εισαγγελική αρχή της ΕΕ, η κυβέρνηση αλλάζει το νομικό πλαίσιο που η ίδια είχε διαμορφώσει μόλις το 2023. Είναι αν μη τι άλλο πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο, αν δεν υποκρύπτει κιόλας συγκάλυψη ενόψει εξελίξεων της έρευνας.

Νωπή είναι άλλωστε η κυβερνητική επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία συνέδεσε τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με διαφθορά, ανεκτέλεστα έργα και κακοδιαχείριση κονδυλίων, αναδεικνύοντας ευθύνες των ελληνικών αρχών. Ακόμη ηχούν οι αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για εμπόδια στην αποκάλυψη στοιχείων αναφορικά με τα Τέμπη, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι που ερευνά τη σύμβαση 717 και το έγκλημα των Τεμπών. Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός. Και δεν εκπλήσσει. Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναγάγει σε εγγενή τακτικισμό της να «χτυπά» θεσμικούς φορείς της ΕΕ ή και των ΗΠΑ, στους οποίους ομνύει καθημερινά, όταν αυτοί, για όποιον λόγο, καταγγέλλουν προβληματικές καταστάσεις στην Ελλάδα ως προς ζητήματα του κράτους δικαίου.

Με όχημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων οι «γαλάζιοι» επιτελείς «ξηλώνουν» τη μέχρι πρότινος ισχύουσα διάταξη, αφαιρώντας από τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα την άμεση επίβλεψη και διεύθυνση επί της ανακριτικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της έρευνας και συλλογής στοιχείων για τα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς. Πλέον κρίνονται στη βάση των δικονομικών διαδικασιών του εσωτερικού/εθνικού δικαίου καθώς δεν υπάρχει στην προωθούμενη ρύθμιση (άρθρο 39) που τροποποιεί την παράγραφο 2 του άρθρου 16Β ν. 4786/2021, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ μόλις το 2023 και τώρα «ξηλώνεται».

Μάλιστα οι εμπνευστές της διάταξης προβάλλουν στην «ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης» ως λόγο για την τροποποίηση την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης! Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι η αλλαγή έγινε σε… συντονισμό με το Γραφείο Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Κάτι ανάλογο είπε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ομως στις επίμονες ερωτήσεις αν υπάρχει κάτι γραπτώς, δόθηκε στα πρακτικά email ενός εκ των Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων, το οποίο, όπως επισήμανε μιλώντας στο κοινοβούλιο ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκαλεί περισσότερα ερωτήματα, αφενός επειδή ήταν από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, αφετέρου γιατί το κρίσιμο είναι αν το γνωρίζει η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήδη διερευνούν σε βάθος τις αλλαγές αυτές καθώς προκαλεί ερωτήματα η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις μείζονος σημασίας, όπως η διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και η απόδοση ποινικών (και πολιτικών) ευθυνών. Με δηλώσεις τους στο Documento εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αποκαλύπτουν πτυχές των κυβερνητικών στοχεύσεων αναφορικά με το… μπλόκο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) «Στην πορεία θα φανεί ποιο λάκκο έχει η φάβα»
Ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, περιγράφει με μελανά χρώματα τον τρόπο που πολιτεύεται και νομοθετεί η ΝΔ: «Κάθε μέρα η ΝΔ υπογράφει με τις ίδιες τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ότι περισσεύει η αναξιοπιστία της και λειτουργεί με στοχεύσεις που δεν ωφελούν την κοινωνική πλειοψηφία. Προ ελάχιστου χρόνου είχε κάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (άρθρο 16Β ν. 4786/2021 και προσθήκες του άρθρου 50 ν. 5026/2023), λέγοντας τότε ότι έγιναν για λόγους ισονομίας προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ίδιες διαδικαστικές εγγυήσεις (όπως ενημέρωσης, ακρόασης και προσφυγής) στους πολίτες που κατηγορούνται για αδικήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με όσους κατηγορούνται για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα. Με νέα παρέμβαση στο σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη τα καταργεί όλα αυτά».

Προσθέτοντας ο Αλ. Αυλωνίτης σημειώνει: «Μεγαλύτερη νομοθετική κατρακύλα από αυτήν δεν έχει σημειωθεί. Ράβε ξήλωνε νόμων, τροποποιήσεις νόμων που ισχύουν (ή δεν πρόλαβαν καν να εφαρμοστούν) μέσα σε λίγους μήνες αν όχι μέρες – εν προκειμένω τροποποιείται νόμος του 2023! Μα προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως να υποκρύπτονται στο εν λόγω άρθρο, με δεδομένο ότι υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ομως όποια κι αν είναι η προβαλλόμενη αιτιολογία, όπως περί εύρυθμης λειτουργίας κ.λπ., οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην… κοπτοραπτική και στο ξήλωμα των νόμων δεν τελειώνουν. Το ράβε ξήλωνε έγινε η προσφιλής τους τακτική. Στην πορεία θα φανεί πιο ξεκάθαρα “ποιο λάκκο έχει η φάβα”, από το ότι δεν θα παραπέμπονται, αντίθετα με τα έως τώρα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τα αυτοτελώς διωκόμενα πλημμελήματα».

Μαρίνος Σκανδάμης (ΠΑΣΟΚ) «Προβληματική και ύποπτη η τροποποίηση»
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης επισημαίνει στο Documento ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της διάταξης που ήδη ισχύει για την ποινική δίωξη πλημμελημάτων μέσω της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας γίνεται εν μέσω της ευρωπαϊκής έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της άνω εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι ότι ουσιαστικά τής απαγορεύουν να κάνει έρευνα σηματοδοτείται το προβληματικό και οπωσδήποτε ύποπτο της τροποποίησης του νόμου από την κυβέρνηση». Επίσης, παρατηρεί ότι «η κατάργηση της άνω διάταξης φαίνεται να υπονομεύει ανοικτά την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, η οποία διέπει τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2017/1939 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με τον ν. 4786 του 2021». Παράλληλα ο Μαρ. Σκανδάμης τονίζει ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να δώσουν στη Βουλή επαρκείς εξηγήσεις για τη νομοθετική τους πρωτοβουλία αλλά και τον χρόνο που επέλεξαν να την κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, η αγωνιώδης προσπάθεια της ΝΔ να κρατήσει τη διεύθυνση της δικαστικής έρευνας μακριά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν πρόκειται να αποκρύψει τις όποιες κυβερνητικές ευθύνες της. Η αλήθεια πάντα λάμπει».

Μαρίνα Λαβράνου (ΚΚΕ) «Το ράβε ξήλωνε υπηρετεί σκοπιμότητες»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί το ΚΚΕ, που δεν αφήνει στο απυρόβλητο την ΕΕ και τους θεσμούς της. «Το ράβε ξήλωνε στις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ, αυτήν τη φορά για τα πλημμελήματα που προκύπτουν κατά την έρευνά του και διώκονται αυτοτελώς, υπηρετεί προφανώς συγκεκριμένες δικές της σκοπιμότητες και μάλιστα με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αλλωστε η προσπάθεια να βγει από το κάδρο των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή με την εμμονή των κυβερνητικών στελεχών στην ανάδειξη του “ανθρώπινου λάθους” και των “χρόνιων παθογενειών”. Ακολούθησε, δηλαδή, την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να μην πάει η συζήτηση στην ουσία» επισημαίνει στο Documento η υπεύθυνη του τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ Μαρίνα Λαβράνου και συμπληρώνει: «Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε άλλο παρά αυτό που παρουσιάζουν τα άλλα κόμματα είναι, δηλαδή ένας ουδέτερος κι αδιάφθορος θεσμός απονομής της δικαιοσύνης. Υπηρετεί κι αυτός τις δικές του σκοπιμότητες, που απορρέουν από την προώθηση της ευρωενωσιακής πολιτικής, που σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών σχετίζεται με την πολιτική που θυσιάζει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στον βωμό των “επιλέξιμων δαπανών”, δηλαδή του κέρδους».

Για να καταλήξει η Μ. Λαβράνου: «Μάλιστα πρόκειται για έναν επικίνδυνο θεσμό με πολλαπλή χρησιμότητα, αφού διευρύνονται συνεχώς οι αρμοδιότητές του, πέρα από τις οικονομικές απάτες και σε τομείς όπως η λεγόμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί το γνωστό πάτημα για κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών, για την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικών – λαϊκών κινημάτων σε όλη την ΕΕ».

https://www.documentonews.gr/article/mploko-stin-eyropaia-eisaggelea-me-diataxi-ntropi/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021