Παρότι στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών παραμένει ασαφές το τι ακριβώς θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κλειδωμένη φαίνεται ότι είναι η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για επίσημη αναστολή της λειτoυργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου και για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν εν ισχύ τα μέτρα της διπλής παρέμβασης στη χονδρική και στη λιανική του ρεύματος.
Στην 1η Ιουλίου -υπενθυμίζεται- φιλοδοξεί η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το νέο μηχανισμό για τη ρύθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιβολή ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η διαμόρφωση χαμηλότερης μεσοσταθμικής χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος με βάση την οποία οι προμηθευτές θα αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα κύρια μέρη του νέου μηχανισμού παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία μέχρι σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποσαφήνιζε ήταν η τύχη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και στις πρώτες ανακοινώσεις ο Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει «θεσμική παρέμβαση» για να ανασταλεί η εφαρμογή της, στη συνέχεια με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις του σημείωνε πως η ρήτρα «θα οδηγηθεί σε ουσιαστική κατάργηση από τη λειτουργία του νέου μηχανισμού παρέμβασης». Μια τέτοια διατύπωση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επίσημη αναστολή, αλλά απλά περιορισμός, στην πράξη, των συνεπειών της ρήτρας.
Αυτό μάλιστα άφηναν να εννοηθεί και παράγοντες της αγοράς που συνομιλούν με το κυβερνητικό επιτελείο.
Παρόλα αυτά, απολύτως αρμόδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ με τις οποίες συνομίλησε το energypress, δηλώνουν ότι ο κ. Σκρέκας θα προχωρήσει, μαζί με τη νομική θεσμοθέτηση του μηχανισμού πλαφόν στη χονδρεμπορική, και στην αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, είτε με την έκδοση υπουργικής απόφασης για αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, είτε ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Δηλαδή στους νέους λογαριασμούς, μετά την εφαρμογή των μέτρων, δεν θα υπάρχει η «γραμμή» που βλέπουν οι καταναλωτές με τη χρέωση ποσών λόγω της ρήτρας προσαρμογής, και η οποία έχει συγκεντρώσει την μήνιν των πολιτών καθώς πολλές φορές είναι κατά πολύ υψηλότερη από τη βασική χρέωση
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα προκύπτει πλέον αποκλειστικά από το αναγραφόμενο ύψος της ανταγωνιστικής χρέωσης, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Είναι λάθος να συμπεράνει κανείς, ωστόσο, ότι όλα τα τιμολόγια θα γίνουν σταθερά. Αντίθετα οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση προφανώς το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική, εφόσον ενημερώσουν έγκαιρα τον πελάτη τους.
Με δεδομένο το γεγονός πως η επιβολή πλαφόν θα κρατά ως ένα βαθμό σταθερές τις τιμές χονδρεμπορικής οι μεταβολές στις χρεώσεις της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι δεν θα είναι συχνές. Παρόλα αυτά είναι βέβαιον ότι όταν θα σημειώνονται ακραίες μεταβολές των τιμών χονδρικής ενέργειας – το πλαφόν θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις – θα πρέπει να αλλάζουν τις χρεώσεις προμήθειας στους λογαριασμούς.
Μία διαδικασία, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες θα δυσκολεύει τους παρόχους ως προς την έκδοση των λογαριασμών αλλά κυρίως ως προς την ανάγκη της εκ των προτέρων ενημέρωσης των πελατών τους για τις όποιες μεταβολές.
Όπως και να ʼχει, η «απόσυρση» θεσμικά της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις κυμαινόμενες συμβάσεις, όπως επισημαίνουν στελέχη από τις εταιρείες προμήθειας, θα φέρει τα πάνω-κάτω στον κλάδο. Πρώτα και κύρια, γιατί θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική τους στα κυμαινόμενα συμβόλαια, ώστε να ελέγξουν κατά πόσο θα χρειαστούν αναπροσαρμογή οι ονομαστικές χρεώσεις, αφού θα αφαιρεθεί η ρήτρα.
Ο «άγνωστος Χ» στην εξίσωση αυτή είναι τα επίπεδα στα οποία θα μειωθεί το κόστος προμήθειας για τις εταιρείες. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως σχεδόν σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια των προμηθευτών, θα πρέπει να αλλάξουν οι ονομαστικές χρεώσεις.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment