Στον διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη του gov.gr για την COVID-19 που καταγράφει μεταξύ άλλων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα, εμφανίζεται η Φλώρινα να υστερεί εντυπωσιακά όλων των άλλων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με την καταγραφή, μόλις το 23,51% των κατοίκων του ακριτικού νομού έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση και το 18,13% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Η Φλώρινα όχι μόνο βρίσκεται στη θέση του ουραγού, αλλά απέχει 6,5 ολόκληρες μονάδες από τους προτελευταίους σε εμβολιαστική κάλυψη νομούς, που είναι η Ροδόπη και οι Σέρρες, με 30,05% στην πρώτη δόση. Ακόμη πιο ανεξήγητο φαντάζει το γεγονός ότι οι τρεις υπόλοιποι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, με ποσοστά σχεδόν διπλάσια αυτών της Φλώρινας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές (φωτογραφία αριστερά), υποστηρίζει πως η εικόνα αυτή είναι πλασματική. Έχει στείλει, μάλιστα, επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής, ώστε να μην εμφανίζεται αυτή η εικόνα που αδικεί το νομό.
"Αρκετοί κάτοικοι του νομού Φλώρινα, και κυρίως αυτοί που διαμένουν στις περιοχές του Αμυνταίου και του Φιλώτα, εμβολιάζονται στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης ή στην Άρνισσα Πέλλας. Ο ΕΟΔΥ καταγράφει αυτούς τους εμβολιασμούς στους αντίστοιχους νομούς στους οποίους έγιναν. Εμείς τα καταγράφουμε με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας του εμβολιαζόμενου. Τα δικά μας στοιχεία δείχνουν αυτή τη στιγμή ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 38.75% και όχι 23,51% που δείχνει ο χάρτης", είπε στο iatronet ο κ. Κιοσές.
Ο ίδιος δεν αρνείται, παράλληλα, πως υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αρνούνται τον εμβολιασμό, ορισμένοι εκ των οποίων ακολουθώντας τη στάση τοπικών ιερέων. "Για να μην παρεξηγηθεί αυτό που λέω, η επίσημη θέση της Μητρόπολης είναι πως εμείς ασχολούμαστε με την πίστη και πως αυτά τα θέματα τα χειρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες. Υπάρχουν όμως σε κάποιες περιοχές 3 - 5 ιερείς, οι οποίοι μεμονωμένα τάσσονται κατά της πανδημίας, δεν φορούν μάσκες, δεν εμβολιάζονται και με τον τρόπο τους παρασύρουν έναν αριθμό πιστών", σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Οι πρωτοπόροι
Με ποσοστό 54,86% του πληθυσμού της να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 37,95% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, η Θεσπρωτία είναι η Περιφερειακή Ενότητα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στην ηπειρωτική χώρα (στα νησιά τα ποσοστά έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα).
Η Αττική με κάλυψη πρώτης δόσης πάνω από 43% στις Περιφερειακές της Ενότητες βρίσκεται στην 4η θέση, η Θεσσαλονίκη με 41,8% στην 7η, ενώ μέσα στην δεκάδα βρίσκονται οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και οι τρεις στους τέσσερις της Ηπείρου.
Στην Καστοριά, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με κάλυψη σχεδόν 45% του πληθυσμού της στην πρώτη δόση, ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Σαββόπουλος (φωτογραφία δεξιά), αποδίδει το γεγονός σε συνδυασμό τριών κυρίως παραγόντων:
"Πρώτον, πιστεύω πως οι πολίτες της Καστοριάς συνειδητοποίησαν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, καθώς ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη στη χώρα, ήδη από νωρίς την άνοιξη του 2020. Ζήσαμε και τα τρία κύματα και ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι γηρασμένο και ευάλωτο. Το τρίτο κομμάτι θα το συνέδεα με την υψηλή ανεργία, που στρέφει πολλούς νέους να αναζητήσουν εποχιακή εργασία σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Περίπου 1.500 άτομα δουλεύουν τα καλοκαίρια σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Άρα πιθανολογώ πως εμβολιάστηκαν για να μπορούν να εργαστούν", είπε στο iatronet ο κ. Σαββόπουλος.
https://www.iatronet.gr/article/101981/protoporoi-kai-oyragoi-sthn-emvoliastikh-kalypsh-to-paradoxo-ths-florinas-pinakes
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment