Παρασκευή 10  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το όφελος της Ελλάδας από τον East Med - Με δάνεια και επιχορηγήσεις θα στηριχθεί η κατασκευή του

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το όφελος της Ελλάδας από τον East Med - Με δάνεια και επιχορηγήσεις θα στηριχθεί η κατασκευή του

Κοντά στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, όπως προκύπτει από νέο έγγραφο που αφορά τον επιμερισμό του οφέλους ανάμεσα στις τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο.

Η ΡΑΑΕΥ έδωσε την έγκρισή της στο κείμενο, το οποίο εμπεριέχει και τα μέχρι τώρα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα και το χρονοδιάγραμμα του μεγάλου έργου.

 Αναλυτικότερα, το κόστος ανά χιλιόμετρο εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ για το υπεράκτιο τμήμα και 1,4 εκατ. για το χερσαίο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές στον κλάδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συνολικό ποσό των 6 δισ. είναι αντίστοιχο με παλαιότερες εκτιμήσεις, ενώ η κοινοπραξία IGI Poseidon παρέχει και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης.

Σύμφωνα με αυτό, μέσα στο 2023 προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας, όπως και οι πρώτοι διαγωνισμοί για εξοπλισμό.

Το 2024 θα ακολουθήσουν οι θαλάσσιες έρευνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει ως το 2025 η κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Επόμενο βήμα ως τις αρχές του 2027 θα είναι η κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος με στόχο να μπει ο αγωγός σε εμπορική λειτουργία το 2028.

Η κοινοπραξία υπολογίζει ότι το έργο θα αποφέρει συνολικά οφέλη ύψους 30,4 δισ. ευρώ για την Ευρώπη και τις τρεις χώρες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα έχει όφελος 1,03 δισ. ευρώ, η Ιταλία 3,7 δισ. και η Κύπρος 1,15 δισ. με τα υπόλοιπα 24,5 δισ. να αφορούν ολόκληρη την ήπειρο.

 Όσον αφορά την Ελλάδα, σε 514 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος από την αλλαγή καυσίμου και τα υπόλοιπα αφορούν την ενισχυμένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι μέχρι τώρα επαφές στα πλαίσια του market test έδειξαν ότι υπάρχει πιθανό ενδιαφέρον για ποσότητες της τάξης των 7,2 δισ. κ.μ. ετησίως προς την Ιταλία, 2,7 δισ. κ.μ. προς Ελλάδα και 0,45 δισ. κ.μ. προς Κύπρο. Τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με πάνω από δέκα ενδιαφερόμενες εταιρείες της αγοράς φυσικού αερίου. Στο πρώτο μισό του 2024 πρόκειται να διεξαχθεί μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος ενώ μέχρι τότε συνεχίζεται το market test.

Ταυτόχρονα, υπολογίστηκε η μέγιστη ταρίφα που θα μπορεί να χρεώνεται για τη μεταφορά του αερίου μέσω του αγωγού και κρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές ότι από μόνη της δεν μπορεί να στηρίξει το έργο ως επένδυση.

Το κενό που προκύπτει θα χρηματοδοτηθεί με ίδια μέσα των εταιρειών που συμμετέχουν, με δανεισμό και με κρατικές επιχορηγήσεις, δίχως να διευκρινίζεται το ύψος τους στην παρούσα φάση.

https://energypress.gr/news/pano-apo-1-dis-eyro-ofelos-tis-elladas-apo-ton-east-med-den-arkei-i-tarifa-metaforas-gia-na



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021