Παρασκευή 17  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τρίτη νύχτα κόλασης στον κάμπο της Καρδίτσας

Τρίτη νύχτα κόλασης στον κάμπο της Καρδίτσας
Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων – Αγωνία και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη υπερχείλιση του Πηνειού - Τουλάχιστον έξι νεκροί από την κακοκαιρία- Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων
Οι ώρες αγωνίας που ζουν για τρίτο 24ωρο οι χτυπημένοι από τη θεομηνία κάτοικοι της Θεσσαλίας, είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν με λόγια. Μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει από στιγμή σε στιγμή, όντας άλλοι εγκλωβισμένοι από τα ορμητικά νερά στα σπίτια τους, άλλοι κάνοντας εκκλήσεις για βοήθεια και πόσιμο νερό και άλλοι σε δύσβατα σημεία εξαιτίας των φερτών υλικών, των τόνων λάσπης και της υπερχείλισης των χειμάρρων να περιμένουν με αγωνία τον απεγκλωβισμό τους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-08_094821.jpg
Η τρίτη νύχτα κόλασης για τους κατοίκους του θεσσαλικού κάμπου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρομακτικής κακοκαιρίας «Daniel», η οποία σάρωσε τη χώρα από την Τρίτη έως το πρωί της Πέμπτης, πέρασε με έκδηλη αγωνία για τον φόβο ενδεχόμενης υπερχείλισης του Πηνειού, καθώς το νερό του ποταμού σε πολλά σημεία υπερβαίνει τα ανώτατα όρια.
Όλη η Θεσσαλία και δη ο κάμπος της Καρδίτσας, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη μετά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ασύλληπτη ποσότητα βροχής, με περίπου 750 τόνους νερού να έχουν πέσει ανά στρέμμα, γεγονός που είχε ως συνέπεια να θαφτούν κάτω από τόνους νερού ολόκληρα χωριά και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες άνθρωποι στις κατοικίες τους.
Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Δομοκού, τα τεράστια προβλήματα στον Βόλο και το Πήλιο, όπως και σε περιοχές των περιφερειακών δήμων του νομού Λάρισας, είχαν δυστυχώς και τραγικά αποτελέσματα.
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-08_094840.jpg
Μέχρι στιγμής 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι περισσότεροι από τις επίσημες ενημερώσεις.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης του στρατού και της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει και συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, δίνοντας πραγματική με το χρόνο προκειμένου να σωθούν δεκάδες κάτοικοι που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις πληγείσες περιοχές. Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης μαζί με όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό συνέχισαν τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις στα εγκλωβισμένα χωριά.
Συνολικά 1.881 οι διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από την Πυροσβεστική
Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχει κάνει μέσα σε τρία 24ωρα η Πυροσβεστική σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
-Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:
-24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας
-28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας
-25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας
-1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας
-11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας
-15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
-4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας
-2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας
Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Τα δύο μηνύματα του 112
Εν τω μεταξύ, μήνυμα του 112 εστάλη τα ξημερώματα στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος Θεσσαλίας προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού από την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-08_094853.jpg
Λίγο αργότερα ανάλογο μήνυμα εστάλη από το 112,στους πολίτες που μένουν κοντά ή εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού, ζητώντας τους να απομακρυνθούν λόγω κινδύνου να υπερχειλίσει το ποτάμι.
«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Λάρισας
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε σχετικά τα ξημερώματα της Παρασκευής: «Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-09-08_094803.jpg
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων, αναφέρει:
«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.
Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

https://www.zougla.gr/greece/triti-nychta-kolasis-ston-kabo-tis-karditsas/

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021