Δευτέρα 29  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τον δρόμο για τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα παρέχει τηλεθέρμανση στη περιοχή, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον δρόμο για τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα παρέχει τηλεθέρμανση στη περιοχή, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον δρόμο για τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα παρέχει τηλεθέρμανση στη περιοχή, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς «κλείδωσε» ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται η αποζημίωση που θα λαμβάνει.

Όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Απριλίου, το κόστος του φυσικού αερίου καθώς και του CO2, όπως αυτό προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS), θα συνυπολογίζονται μέσω μαθηματικού τύπου για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα λαμβάνει η μονάδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ θα συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης δεκαετούς διάρκειας με τον ΔΑΠΕΕΠ και ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα συμμετέχει κανονικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση.

 

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι 20ετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ θα μπορούν να υπογράφουν οι αντίστοιχες μονάδες που θα κατασκευαστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που θα χρησιμοποιούν την παραγόμενη θερμική ενέργεια αποκλειστικά για τις ανάγκες παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι σταθμοί ΣΗΘΥΑ με ισχύ μεγαλύτερη 35 «MWel» που έχουν σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης και κατά τη θερμαντική περίοδο κάθε έτους παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τηλεθέρμανση πόλεων, μπορούν κατά την περίοδο εκτός θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή.

Να σημειωθεί ότι ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους ορίζεται το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 10 Μάιου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί διαφορετική περίοδος με απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Η νέα μονάδα
Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας της ΔΕΗ, η δημιουργία της οποίας αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας απόλυτα συνδεδεμένο με την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που θα εξασφαλίσει τηλεθέρμανση στην περιοχή, δίνοντας νέα ζωή στη μονάδα της Καρδιάς.

Ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας της ΔΕΗ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 (MWth), θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς και θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί σε γήπεδο έκτασης 21.083,20 τ.μ. εντός του χώρου του ΑΗΣ Καρδιάς συνολικής έκτασης 1.181.075 τ.μ., ενώ θα περιλαμβάνει εννέα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, καθένα από τα οποία θα αποτελείται από μία μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, του οίκου Wartsila, τύπου 31SG, ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 11,704 MWe, θερμικής ισχύος 7,386 MWth και σύγχρονη γεννήτρια του οίκου ABB, τύπου AMG 1120XV08DSEV 11 KV / 33 KV, διατάξεις σύνδεσης με το δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ και τα κυκλώματα θέρμανσης/ψύξης του συγκροτήματος.

https://ypodomes.com/anoigei-o-dromos-gia-ti-nea-monada-tis-dei-sti-dytiki-makedonia-se-poia-poli-tha-ginei/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021