Σάββατο 27  Απριλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Διατήρηση των ΔΕΥΑ και ολιστική διαχείριση του νερού ζητούν οι δήμαρχοι

Διατήρηση των ΔΕΥΑ και ολιστική διαχείριση του νερού ζητούν οι δήμαρχοι

Η αντιπρόταση της ΚΕΔΕ στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δ.σ.

Στη διατήρηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει, συγχωνεύοντάς τις σε νέα, περιορισμένου αριθμού εταιρικά σχήματα, επιμένουν οι δήμαρχοι της χώρας.

Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ετοίμασε πλήρη εισηγητική έκθεση σε μορφή νομοσχεδίου, με την οποία προτείνει την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την ολιστική διαχείριση των υδάτων, δεδομένου ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την άρδευση, που αφορά στο 85% της κατανάλωσης νερού.

Η αντιπρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης από την ομάδα εργασίας που ανέλαβε την κατάρτισή της, προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων, επανασύσταση του Εθνικού Συμβούλιου Υδάτων, διαδημοτικές επιτροπές σε επίπεδο περιφέρειας, εθελοντικές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, προσλήψεις προσωπικού, ψηφιακή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των υποδομών, ψηφιοποίηση των παρόχων, τρόπους χρηματοδότησης και μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, προτείνεται τριετής πιλοτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης, προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη τυχόν προβλήματα.

«Η συνένωση διοικητικών δομών δεν οδηγεί σε οικονομία κλίμακας. Μπορούμε να επιτύχουμε αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα με άλλους τρόπους», σημείωσε ο εισηγητής του θέματος Παναγιώτης Μαΐστρος, επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο εστίασε στη δημιουργία νέων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση για τα δίκτυα, τα οποία εισφέρουν οι δήμοι.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΚΕΔΕ ο κ. Μαΐστρος έκανε λόγο για ολιστική πρόταση, που συνδέει την πολιτική ύδρευσης με την πολιτική άρδευσης και τη συνόψισε λέγοντας πως «διατηρούμε το ισχύον σύστημα, το ενισχύουμε, το συμπληρώνουμε και αξιοποιούμε τα υπάρχοντα ψηφιακά εργαλεία».

«Δεν υπάρχει σχέδιο»

Καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά μόνο περιγραφή σχεδίου, το οποίο δημιουργεί επιχειρησιακό χάος. Σημείωσε επίσης πως με τον νόμο 5037/23 έχει δημιουργηθεί νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία μπορεί να παρακολουθεί την τιμολόγηση και την εισπραξιμότητα και να επιβάλλει ακόμα και συγχωνεύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων ή διαδημοτικές συνεργασίες. «Γιατί αυτόν τον νόμο τον παροπλίζουμε προτού καν λειτουργήσει. Είναι μία ομολογία μη ορθής νομοθέτησης. Καταργεί 126 νομικά πρόσωπα και δημιουργεί ένα χάος επιχειρησιακό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνονται και οι 147 δήμοι που έχουν υπηρεσίες ύδρευσης ή αποχέτευσης χωρίς καμία πρόβλεψη ούτε προσλήψεων προσωπικού, ούτε χρηματοδοτικών εργαλείων, ούτε προμήθειας μηχανημάτων.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να προωθούνται συγχωνεύσει όταν δεν έχει γίνει αποτύπωση της κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε υποκρισία να συζητείται μόνο το θέμα της ύδρευσης που αφορά μόλις στο 12% του νερού και όχι το ζήτημα της άρδευσης, για το οποίο δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα. «Εκτιμώ ότι, αν το υπουργείο πραγματικά έχει ειλικρινή στάση και δεν υπάρχει μία εμμονική διάθεση να επιβληθούν εκ των άνω προς τα κάτω πράγματα, θα βρεθεί λύση. Διότι εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε απορρύθμιση. Και νομικά δεν αφήσουμε αυτό το πράγμα να περάσει, αλλά δεν θέλουμε να πούμε νομικά τι θα κάνουμε. Πολιτικά μας ενδιαφέρει να το διαβουλευτούμε», ανέφερε.

Οι προτάσεις

Οι βασικές προτάσεις της εισηγητικής έκθεσης, την οποία παρουσίασε στο δ.σ. ο διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Γούπιος, συνοψίζονται στα εξής.

Εθνικό Συστήμα Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Σε εθνικό επίπεδο:

• Επανασυστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ, της ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των κοινωνικών εταίρων, με γνωμοδοτικό ρόλο, ανάλογο του ρόλου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Υδάτων.

• Κατά την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ύδατα διατυπώνουν γνώμη τα Συμβούλια Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΣΥΑΔ).

• Ενισχύονται οι αρμόδιοι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και ιδίως οι σχετικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και βελτιώνονται οι διαδικασίες συντονισμού μεταξύ των Διαχειριστικών Αρχών και του αρμόδιου Τμήματος του ΥΠΕΝ και η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων που διαχειρίζονται οι συναρμόδιοι φορείς.

Σε περιφερειακό επίπεδο

• Ενισχύονται με προσωπικό, μέσα και πόρους οι Διευθύνσεις Ύδατος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

• Συγκροτείται Διαδημοτική Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔιαδΕΥΑ) στο επίπεδο της περιφέρειας (ή του υδατικού διαμερίσματος), ως συλλογικό όργανο των ΔΕΥΑ και των Δήμων της περιφέρειας.

Πρόγραμμα εφαρμογής της μεταρρύθμισης

Ψηφιακή αποτύπωση των υποδομών

• Πρόγραμμα ψηφιακής αποτύπωσης των υποδομών (πηγών υδροδότησης, δικτύων, ΕΕΛ κλπ).

Βελτίωση της εισπραξιμότητας:

• Σχέδιο Δράσης για την είσπραξη των οφειλών και την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής και συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

• Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης

Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα για το πόσιμο νερό και τα λύματα:

• Ένταξη των προγραμμάτων που εκπονούνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης:

• Προγραμματική Σύμβαση των αρμόδιων Υπουργείων με την ΡΑΑΕΥ, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ για τη Διακυβέρνηση της Μεταρρύθμισης.

• Διασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών της Μεταρρύθμισης.

• Ψηφιοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και δημιουργία ενός ΟΠΣ Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης

Δράσεις άμεσης εφαρμογής

Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, η διάγνωση των αναγκών και μια πρώτη αποτίμηση, ανά Περιφερειακή Ενότητα, της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ και Δήμων που έχουν υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης).

Η συνεργασία ΥΠΕΝ-ΡΑΑΕΥ-ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ για την παροχή οδηγιών προς τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και υποστήριξη της εφαρμογής της ισχύουσας μεθόδου κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών τους (παρ. 4.γ, άρθρο 11 του Ν.5037/2023). [

Η δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος με την ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν.4978/2022).

Η έγκριση των εκκρεμών αιτημάτων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού, στο πλαίσιο του ετήσιου σχετικού προγραμματισμού 2024 του ΥΠΕΣ, καθώς και η εξαίρεση των ΔΕΥΑ από τον περιορισμό των προσλήψεων (δεδομένου ότι καλύπτουν ανταποδοτικές υπηρεσίες).

https://www.voria.gr/article/diatirisi-ton-deya-kai-olistiki-diaheirisi-toy-neroy-zitoyn-oi-dimarhoi

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021